1. Houten woningen bouw je voor generaties en zijn daarna demontabel en herbruikbaar


Er wordt al eeuwen met hout gebouwd en je bouwt er ook mee voor eeuwen. Een gebouw dat volgens circulaire principes is ontworpen om te worden gedemonteerd, kan het heel gemakkelijk uit elkaar worden gehaald en opnieuw worden opgebouwd.  

Wanneer een houten huis de tand des tijds heeft doorstaan en een nieuw hoofdstuk nadert, is het niet het einde, maar een nieuw begin. Dankzij circulaire bouwprincipes kunnen houten structuren gedemonteerd en hergebruikt worden, waarbij elk stuk hout een nieuw doel krijgt in een ander project, groot of klein. Dit hergebruik verkleint de milieu-impact en ondersteunt een duurzame bouwcultuur waarin niets verloren gaat.

Massief houten onderdelen krijgen vaak een tweede leven in nieuwe constructies, terwijl kleiner houtmateriaal kan transformeren in plaatmateriaal of andere houtproducten. Zo blijven de natuurlijke en technische eigenschappen van het hout behouden en wordt bijgedragen aan een verantwoorde economie.

In een wereld waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is de keuze voor een houten woning een keuze voor een huis dat meegroeit met zijn bewoners en de omgeving, een huis dat een verhaal vertelt van generatie op generatie.

2. Duurzaam beheerde bossen nemen CO2 op en zorgen voor hout als onuitputtelijke bron

Moeten we houtkap niet tegengaan? Zeker, we moeten de amazone niet leegkappen om huizen te bouwen in Nederland. Dat is ook helemaal niet nodig. Wanneer we spreken over hout als bouwmateriaal, is de herkomst ervan net zo belangrijk als het eindproduct. Duurzaam beheerde bossen zijn cruciaal 

in de strijd tegen klimaatverandering. Ze nemen CO2 op en voorzien ons ook van een hernieuwbare bron die, mits verantwoord beheerd, nooit uitgeput raakt.

Het tegengaan van willekeurige houtkap, vooral in kwetsbare ecosystemen zoals de Amazone, is essentieel. Verantwoorde bosbouw in Europa is juist een onderdeel van de oplossing. Door te kiezen voor hout uit duurzaam beheerde Europese bossen, waar herbeplanting en ecologisch evenwicht hoog in het vaandel staan, dragen we bij aan de gezondheid van de bossen en stimuleren we een levende, duurzame economie.

Dit gecertificeerd hout, dat de garantie biedt dat het afkomstig is uit bossen die volgens strikte ecologische, sociale en economische standaarden worden beheerd, stelt ons in staat om met vertrouwen te bouwen. Dit hout is getraceerd van zaailing tot bouwplaats, verzekert de instandhouding van bossen en kan zelfs ontbossing voorkomen. Bomen planten voor de bouw dus. 

Herbebossing dus, voor een levend, ademend huis dat in harmonie is met de omgeving waarin we leven.

3.Houten woningen zijn oersterk en brandveilig

Doordat hout een natuurlijk materiaal is komen er geen gevaarlijke stoffen vrij bij bewerking en komen er geen schadelijke deeltjes in de grond of in het water. Hierdoor is hout veilig voor mens, bodem en grondwater. 

Houten woningen zijn natuurlijk mooi, maar hun oersterke karakter is ook geworteld in de eeuwenoude traditie van bouwen met hout – een kunst die onze voorouders al perfect beheersten. Houten huizen kunnen eeuwenlang mee.

Neem nu het iconische Paleis op de Dam, gebouwd in 1648 op 13.659 houten heipalen die nog steeds standhouden na meer dan 360 jaar. Dit historische bewijs van duurzaamheid is geen uitzondering; tal van houten bouwwerken over de hele wereld trotseren al eeuwenlang de elementen.

Maar hout is toch heel brandbaar? Er is in Nederland goede regelgeving. Welk materiaal je ook gebruikt, je moet je altijd houden aan dezelfde regels. Een huis van hout is even veilig als een woning gebouwd met stenen. Wat brandveiligheid betreft, heeft massief hout een bewezen voorspelbaarheid in brandgedrag. In tegenstelling tot andere bouwmaterialen, zoals staal dat bij hoge temperaturen kan vervormen, behoudt massief hout zijn structuur, waardoor bewoners kostbare tijd winnen om in veiligheid te komen. Massief hout vliegt niet zomaar in brand. Dit is mede te danken aan de lage thermische geleidbaarheid en de capaciteit van het materiaal om een isolerende laag van houtskool te vormen, die de zuurstoftoevoer naar het vuur beperkt.

Deze brandvertragende eigenschappen worden ondersteund door strenge bouwstandaarden en certificeringen die de brandveiligheid van houten constructies waarborgen. 

Doordat hout een natuurlijk materiaal is komen er geen gevaarlijke stoffen vrij bij bewerking en komen er geen schadelijke deeltjes in de grond of in het water. Hierdoor is hout veilig voor mens, bodem en grondwater. Met elke houten woning die we bouwen, investeren we dus niet alleen in esthetiek en duurzaamheid, maar ook in een veilige toekomst voor ons allemaal.

4.Hout isoleert uitstekend. Koel in de zomer, warm in de winter

Die bossen beheren ons klimaat buiten, maar binnen wil je ook een lekker klimaat. We gebruiken veel energie in de vorm van fossiele brandstoffen voor het verwarmen en verkoelen van onze huizen. Hoe minder energie je hiervoor nodig hebt, des te beter voor de natuur. Daarom is het belangrijk dat je huis goed geïsoleerd is. 

De natuurlijke isolatie-eigenschappen van hout zijn niet alleen indrukwekkend, ze zijn ook essentieel voor een energiezuinig huis. Hout werkt als een natuurlijke barrière tegen de kou in de winter en de warmte in de zomer, wat betekent dat huizen gemaakt van dit duurzame materiaal bijdragen aan een constante en comfortabele binnentemperatuur het hele jaar door.

Vergeleken met baksteen en beton, met hun hogere thermische massa, biedt hout een unieke combinatie van lage thermische geleidbaarheid en hoge isolatiewaarde. Dit betekent dat het hout helpt om warmte vast te houden wanneer het buiten koud is en de hitte buiten te houden wanneer de temperaturen stijgen. Met houten constructies kun je dus energieverbruik voor verwarming en koeling drastisch verminderen, wat niet alleen goed is voor je portemonnee, maar ook voor de planeet.

En, een goed geïsoleerd huis is natuurlijk ook veel lekkerder. Leven in een omgeving die natuurlijk aanvoelt en waarbij elke muur bijdraagt aan een duurzamere wereld.

Eigenlijk kan alles vandaan natuurlijke materialen gemaakt worden! Je interieur, je exterieur en bijvoorbeeld je kozijnen. Het oog wil ook wat! Naast de milieu-positieve aspecten, brengt hout een onvergelijkbare warmte en natuurlijke schoonheid in elke ruimte. Het gebruik van hout in interieurdesign gaat verder dan esthetiek; het creëert een sfeer van rust en verbinding met de natuur. Of het nu gaat om vloeren, wandbekleding, meubels of zelfs kozijnen, hout voegt karakter en comfort toe aan je huis.

En je gezondheid? Hout in je interieur zorgt ook voor een gezonde leefomgeving, omdat het ademt en de luchtvochtigheid in je huis reguleert. 

Hout is super veelzijdig, het kan bewerkt worden voor alle stijlen van rustiek tot modern. Met hout geef je een huis niet alleen een warmte, je plant ook een stukje duurzame toekomst voor de volgende generaties.

5.Geef je interieur warmte met hout